petak, svibnja 23, 2008

Tunel probijen 300 metara

Radnici i stručnjaci zagrebačke “Hidroelektre-niskogradnje” u utorak su svojim bušilicama i ostalim uređajima doprli do 300 metara u utrobu planine Biokovo, bušeći 4,2 kilometra dug tunel prema Bastu u Makarskom primorju. Tim tunelom će se Zabiokovlje, uključujući i cijelu Imotsku krajinu, značajno približiti moru, čime će se stvoriti pretpostavka i za gospodarski i turistički prosperitet toga kraja.


- Radovi na proboju tunela, zapravo, teku prema planu. Prvih 300 metara probili smo bez velikih tehničkih problema, upravo zahvaljujući i čvrstoći biokovskog masiva. Nastavljamo dalje i za sada nema nikakvih tehničkih ili nekih drugih problema koji bi nas na bilo koji način usporili u radovima. Također, uskoro očekujemo i aktiviranje radova na južnom portalu tunela kod mjesta Bast, pa će se tunel probijati s dvije strane, riječi su glavnog inženjera Hrvatskih autocesta Darka Šošića.
Paralelno s probojom tunela Sveti Ilija uskoro kreću i intezivni radovi na proboju paralelne takozvane servisne cijevi. Cijeli otpadni materijal iz tunela odvozi se na gradilište buduće spojne prometnice čvorište Zagvozd na autocesti Šestanovac-Ravča-tunel Sveti Ilija.

Više fotografija tunela na našem foto linku: http://picasaweb.google.hr/zagvozd/Zag2

Javlja:Slobodna Dalmacija

Nema komentara: