nedjelja, kolovoza 09, 2009

Hoće li problemi sa kamenolomom zaustaviti gradnju tunela kroz Biokovo






 Preko Državnog odvjetništva “Hrvatske ceste” se žele domoći dijela zemljišta za izgradnju južnog portala Tunela “Sv. Ilija-Biokovo” u Bastu, u općini Baška Voda, a da na traženi zahtjev ne obeštete “Građevno poduzeće” u stečaju koje na tome terenu posjeduje kamenolom od 70-ih godina, s koncesijom za sljedećih 100 godina. Zahtjev “Hrvatskih cesta” o izvlaštenju zemljišta Ured za imovinsko-pravne poslove u Makarskoj nije prihvatio, a rasprava je odgođena do dostave novih očitovanja. - Našom susretljivošću “Konstruktor inžinjering” je počeo izgradnju tunela s južne strane Biokova, dopustili smo put i osigurali struju i vodu, te prostor za opremu i strojeve. Nismo pravili probleme jer smo prethodno kod župana Ante Sanadera postigli dogovor s “Hrvatskim cestama”, našim stečajnim upraviteljem Josipom Hrgom i Državnim odvjetništvom.

Budući da je “Građevnom poduzeću” glavni interes nastavak eksploatacije kamena, “Hrvatske ceste” su se obvezale da će, osim naknade u novcu, premjestiti postrojenja i objekte kako bi “Građevno” moglo nesmetano raditi. Mi ostajemo i nadalje pri našim zahtjevima, dok “Hrvatske ceste” uz pomoć Općinskog državnog odvjetništva žele dokazati da zemljište nije u vlasništvu “Građevnog poduzeća”, i to samo zato što nije ušlo u pretvorbeni elaborat 1991. godine.

Mi dokazujemo kako smo čestice zemlje otkupljivali. Također smo kod župana razgovarali da nas se premjesti i da dobijemo koncesiju na nekoj drugoj lokaciji, s kojim prijedlogom su došle “Hrvatske ceste”, a sada kažu da bi im to bilo skupo i da od toga nema ništa. U kamenolomu radi 20 ljudi i nama je jedini cilj sačuvati radna mjesta - kazao je sindikalni povjerenik “Građevnog” u stečaju Željko Tamburović.

Nema komentara: