četvrtak, veljače 14, 2008

Umjetni tunel kod Svaguša



Evo kako sam već pisao da se gradi umjetni tunel kod zaseoka Svaguše u Zagvozdu, ujedno
dočaravam sa ovom slikom kako on izgleda sada kad je skoro pa 100 posto izgrađen..

Tekst i foto: Neno Lončar

Što je ostalo od škole


Ovo je zgrada škole u zaseoku Rako koja je iznijela dosta generacija od kojih danas ima
visokoobrazovanih ljudi poput svećenika, liječnika itd i koji danas zarađuju svoj kruh diljem
svijeta,

a evo kakvo je danas stanje ove nekad kamene ljepotice koja je evo nažalost u derutnom
stanju a još je samo krase ovi kameni zidovi od podbiokovskog kamena...


Tekst i foto: Neno Lončar

utorak, veljače 05, 2008

Zagvozd na Google Earthu



Kako smo već pisali moguće je pregledati Zagvozd i cijelo Zabiokovlje na Google Earth –u . Sa stranice www.zagvozd.net te stranica http://rastovaczagvozd.blog.hr i www.zagvozd.blogspot.com Svi zagvoški zaseoci i prezimena su obuhvaćeni i označeni na mapi koja se klikom otvori. Nešto detaljnjije podatke moguće ja naći ako u gornjem dijelu mape kliknete na vezu „Pogledaj na Google Earthu“. To samo vrijedi za one računare koji imaju instaliran Google Earth (ikonica je plava kuglica sa bijelim uzorcima) otvoriti će vam se slika kao ovdje gore. Na dnu slike označene bijelim strelicama su zemljopisni podaci (kordinate) svake točke koju prelazite mišom. Ukoliko smo netočno napisali neko prezime ili bilo koji podatak molimo vas da nam pošaljete te podatke sa točnim zemljopisnim kordinatama kako bi ih mogli popraviti na mapi. Tako na primjer Trg glumaca u centru Zagvozda gdje se nalazi plava oznaka ima sljedeće kordinate : 43 23 50.88 N ; 17 03 19.73 E Ukoliko smatrate da je na mapu potrebno dopisati neki podatak molimo da nam pošaljete kordinate i tekst upisa na naš mail zagvozd@gmail.com ili da napišete u knjizi gostiju.
Za područje Župe biokovske još nije izrađena digitalna slika pa nije moguće izraditi ovu kartu, dok je područje Gornjih Rašćana tek nedavno dobilo digitalnu sliku, ali je ona rađena u vrijeme kad je bilo oblačno vrijeme pa neki dijelovi nisu vidljivi.
Isto molimo da za prezimena u Krstaticama dostavite nam kordinate o pojedinim prezimenima kako bi mogli napraviti i tu kartu detaljnjije nego sada.

Željko

nedjelja, veljače 03, 2008

Male maškare i mažoretkinje

Danas su u Zagvozdu u organizaciji naše glazbe održane dječje maškare.Povorku namaškarane djece od zgrade općine do doma kulture svirkom je predvodila limena glazba. Uz obilje pjesme i plesa po prvi puta su nastupile male zagvoške mažoretkinje! Da dobro ste pročitali Zagvozd je dobio prave pravcate male mažoretkinje. Nakon mažoretkinja svoj prvi nastup na daskama koje život znače okušale su se Mare ( Jasminka Dedić ) i Jurka ( Dijana Mlikota ) u igrokazu " Život u Zagvozdu ". Kroz program pričom i pjesmom vodile su nas Valentina Dedić i Anita Čagalj. Svaka čast Marku i limenoj glazbi koji jedini nešto rade za našu omladinu nakon što završe kazališni susreti.

Anita